W3C small medium big red  green  blue  reload
                   
                     

 

MAJLIS PENGHARGAAN PESARA NEGERI SEMBILAN

 

Seremban, 19 Oktober 2021 (Korporat SUKNS)

 

Pesara kerajaan diminta sentiasa berhati-hati selepas menerima wang persaraan bagi mengelakkan daripada ditipu dengan pelaburan dan perkongsian perniagaan tidak wujud, kata Menteri Besar Negeri Sembilan Dato’ Seri Aminuddin Harun. Beliau berkata berdasarkan data yang dikeluarkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada 2019 hingga 2020, sebanyak 2,464 kes penipuan direkodkan melibatkan 888 kes pinjaman tidak wujud, pembelian dalam talian (861), love scam (236) dan Macau Scam (479).

"Jumlah ini membimbangkan, jadi perlu diingatkan supaya jangan menipu dan jangan biarkan diri kita mudah ditipu," katanya berucap pada Majlis Penghargaan Pesara Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan di sini hari ini yang melibatkan 107 pesara.

Beliau berkata beberapa usaha telah dilakukan bagi menangani penipuan itu antaranya sebaran kesedaran melalui media sosial dan media massa agar rakyat tidak mudah terpengaruh dengan tawaran yang diberikan oleh pihak ketiga.

"Golongan pesara khususnya di negeri ini perlu berwaspada dengan taktik penipu yang berleluasa. Kerajaan negeri mengingatkan seluruh rakyat supaya sebarang urusan melibatkan transaksi secara dalam talian perlu mendapatkan kepastian dengan pihak yang bertanggungjawab terutamanya bank," katanya.

Sementara itu, Aminuddin dalam ucapan sama berkata kerajaan negeri menyambut baik Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) bagi tempoh 2021 hingga 2025 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bulan lepas.

Beliau berkata kerajaan negeri melihat terdapat hala tuju strategik yang dapat membangunkan sosioekonomi penduduk setempat iaitu menerusi pembinaan Institut Penyakit Berjangkit Malaysia di Bandar Enstek di sini pada 2022 yang bertujuan mencegah penyakit, ketidakupayaan dan kematian disebabkan penyakit berjangkit.

Menurut Aminuddin,  pembinaan jalan baharu dari Kampung Gagu, Jelebu ke Ulu Beranang  dengan kos projek RM179.2 juta pula dilihat mampu meningkatkan ekonomi selaras dengan Dasar Perancangan Fizikal Desa Negara 2030.

"Dasar ini menggalakkan proses kebangkitan semula desa dengan mensasarkan perubahan yang positif bagi kawasan desa.

"Usaha ini akan menjadikan desa sebagai tempat tinggal pilihan kerana faktor keindahan dan ketenangan desa di samping peluang pekerjaan yang ada serta kemudahan awam yang baik," katanya.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan Dato’ Dr Razali Abdul Malik, Ketua-ketua Jabatan serta Pegawai-pegawai Kanan Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan.

 

 Sumber:Portal Rasmi Kerajaan Negeri Sembilan

Penafian

Pejabat Daerah dan Tanah Rembau tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh pengguna maklumat yang diperolehi dari laman ini.

Paparan terbaik dengan Google Chrome versi 43.0 ke atas dan resolusi 1024 x 768 piksel minimum

Hakcipta Terpelihara 2021 ©
Pejabat Daerah dan Tanah Rembau

QR Code

Hubungi Kami

Pejabat Daerah & Tanah Rembau,
Kompleks Pentadbiran Daerah,
71309 Rembau,
Negeri Sembilan Darul Khusus
Tel : 606-6851225 | Faks : 606-6852884
E-mel: pdtrembau[at]ns[dot]gov[dot]my
3662250
 Tarikh Akhir Dikemaskini : Selasa - 09 Ogos 2022.