Rembau Kristal
Rembau Crystal

Yayasan Negeri Sembilan telah menciptakan sebuah tempat unik di Daerah Rembau sebagai kompleks perkampungan kristal terbesar di Malaysia. Fasilitas ini dibuka pada 1 Disember, 2007. Kompleks ini juga merupakan sebuah pusat pelatihan, pembuatan serta pameran. Struktur unik Galeri Rembau Crystal ini memuat ciri-ciri unik seni bangunan Melayu Minangkabau. Produk yang dibuat dan dijual disini dibuat dari kristal. Diantara produk yang dibuat termasuk lampu meja, barang perhiasan kristal, pinggan mangkuk, aksesori dan banyak lagi. Produk kristal disini dibuat mengikut piawaian antarabangsa. Perkampungan kristal ini juga menjadi pusat bagi remaja lokal untuk mempelajari cara-cara membuat kristal, selain membuka peluang untuk menjual hasil kerajinan tangan mereka. Hal ini turut menjadikan Rembau sebagai salah satu tujuan pelancong terkenal di Malaysia. Rembau Crystal beroperasi mulai jam 09.00 pagi hingga 17.00 petang (Isnin & Jumaat) dan jam 09.00 pagi hingga 16.00 petang (Sabtu & Minggu). Rembau Crystal Sdn. Bhd. Lot 1432, Kompleks Perkampungan Kristal, Jalan Kampung Mulia, 71300 Rembau, Negeri Sembilan No Tel: 06-6853100 / 6855100 No. Faks: 06-6854100 atau kirim email ke: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gunung Datuk
Gunung Datuk

Gunung Datuk adalah puncak tertinggi di daerah ini dengan ketinggian melebihi 2,900 kaki dan di gunung ini juga letaknya tapak asal pokok Merbau yang mana nama daerah ini diperolehi. Pendaki gunung yang sampai di kemuncaknya boleh melihat pemandangan yang luas di bahagian barat dari gunung-gunung Sungai Ujong menyeberangi pinggir laut hingga ke Selat Melaka. Gunung ini juga kaya dengan lagenda, antaranya tapak kaki di puncaknya yang menyumbang kepada legenda pahlawan Melayu, Hang Tuah, yang dikatakan berhenti seketika sebelum meneruskan perjalanan ke Tanjung Tuan.

Muzium Rembau
Muzium Rembau

Dahulu dikenali sebagai Replika Istana Raja Melewar telah dibuka kepada orang ramai semenjak September 2004. Replika yang bernilai 2.7 juta ini merupakan daya usaha Pejabat Daerah Rembau dengan Unit Perancang Ekonomi Negeri Sembilan dengan bantuan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan. Tujuan pembinaan Replika ini adalah sebagai objek pelancongan bersejarah agar dapat mengingatkan kembali rekabentuk asal Istana Raja Melewar yang pernah diduduki di tapak asal ini. Pejabat Daerah Rembau telah mencadangkan kepada Kerajaan Negeri Sembilan agar pengisian muzium diamanahkan kepada Lembaga Muzium Negeri dengan konsep dan objektif yang sesuai dengan latar belakang bangunan dan sejarah Rembau.

Disclaimer

Negeri Sembilan State Government shall not be liable for any loss or damage caused by the user information obtained from this site.

Best viewed Mozilla Firefox version 43.0 above and minimum resolution 1024 x 768.

Privacy Policy | Security Policy | FAQ | Sitemap

Contact Us

Secretary State Office of Negeri Sembilan,
Level 5, Block A, Wisma Negeri,
Jalan Dato' Abdul Malek, 70503 Seremban,
Negeri Sembilan. Tel : 606-765 9900
Faks : 606-761 7386
E-mel: korporatsukns[at]ns[dot]gov[dot]my
 
3662395
 Tarikh Akhir Dikemaskini : Tuesday - 09 August 2022.